aneditingeye header
09:59 - 15/12/2010

Ann Demeulemeester.

Ann Demeulemeester

Ann Demeulemeester, är en stor favorit för mig, och jag tror att jag även kan tala för Linnéa. Hon tillhör den belgiska skolan och hon är en av de sex designers som ingår i Antwerpen six. 1986 hyrde sju designers från Antwerpen  en bil och reste till Londons modevecka. Det var  Ann Demeulemeester, Dries Van Notan, Martin Margiela, Dirk Bikembergs, Marina Yee, Walter Van Beirendonck och Dirk Van Saene men Marina Yee blev teaterkostymör och har inte räknats till den talangfulla skaran Antwerpen Six.
Man kallar inte Demeulemeester för ”the cut-master” för inget. Skarpa snitt och skärningar har nämligen blivit hennes signum. Att hon nästan uteslutande arbetar med färgerna svart och vitt (hon använde sig dock av  en klar röd färg för fall/winter 2010 ) är ett annat, och dessa två signum kompletterar varandra på bästa möjliga vis. Formerna, snitten får stå för sig själva och färgerna får en annan dimension av just  de avantgardiska(?) snitten, silhuetterna och formerna. Hon säger i en gammal intervju med Salka Hallström Bornhold att svart och vitt är essensen och att färger snarare stör.
”… färg är dekor, och jag behöver inte det… det finns så många slags svart och så många slags vitt, en hel tonskala av känslor”
Ett ganska kaxigt uttalande – dock helt rättfärdigat. Hennes plagg står för sig själva och behöver inte “markeras”med färg för att dra ögon till sig… Precis som Gabrielle Chanel gick Ann på katolsk internatskola och kanske var det även där hennes fäbless för svart och vitt växte fram. Och finns det inte  likheter på andra plan också. Både kvinnorna har varit revolutionerande för sin tid även om deras design skiljer sig otroligt mycket från varandra.
Demeulemeester är trogen sitt formspråk och trots att det inte är korta tighta klänningar är hennes plagg sensuella. Hennes kollektioner innehåller visserligen ofta någon eller några korta tighta klänningar men de ser inte ut som det uppenbara och det man förväntar sig av ”en kort tight klänning” Det finns en mystik – en mystisk sexighet. Hon har själv sagt:
”Det är inte bröst och höfter som gör en kvinna vacker”
Och det uttalandet säger ganska mycket om hur Ann Demeulemeester designar. Hon är en avantgard, om än, enligt min mening, en mild avantgard. (Begreppet avantgard missbrukas idag och bara för att man en gång i tiden varit avantgardistisk betyder inte det att man alltid är det därefter. Avantgard betyder att någonting är experimentellt och innovativt och man kan ju diskutera hur experimentella Anns senaste kollektioner faktiskt varit så här på 2010 talet då dekonstruktion och unisex blir allt mer synligt och då var och varannan Saint Martins elev skickar ut sina modeller i kläder som utmanar och ifrågasätter rådande skönhetsnormer och ideal. Många kopierar i och för sig just Ann Demeulemeesters arbete och design…). Det Demeulemeester gör, och har gjort en lång tid, är inte längre ”socialt oacceptabelt” även om troligtvis inte är vad gemene man skulle bära. Därför kallar jag det ”mild” avantgard – om det nu egentligen ens är möjligt? 
Spring/Summer 2011. Bilderna kommer härifrån.

Generellt föredrar jag, som jag nämnt tidigare, nästan alltid höstkollektionerna före vårkollektionerna men jag gillar Anns vår 2011 mer än jag gillar Anns höst 2010.  Hennes vår är svart och vit och den avancerade dekonstruktionen finns där, såklart. Det är inte hennes bästa kollektion men den är bra, okej, tillräckligt tillfredställande – säger jag eftersom det är ett formspråk som faller mig i smaken och där av är Demeulemeesters lägsta nivå, i min mening, mycket hög.
Enligt Tom Blanks på Style.com säger Demeulemeester att ledorden för våren 2011 är ”graphic abstraction” vilket är ganska… påtagligt. Annars är kollektionen stark och strikt – jackor med militanta snitt till exempel, dock utan att kännas nostalgiska, tack och lov… Byxorna är dessutom perfektion! 
/klara 
Leave a comment

Klara och Linnéa- 20 December, 2010 at 03:21
>Patti har varit Anns musa från första början vilket är så fint tycker jag.
kajsa- 19 December, 2010 at 08:23
>Patti Smith & hon är ju vänner - någonstans har jag läst att hennes tidiga kollektioner utgår från Patti. Ett tag bar Patti i princip bara Demeulemeester. Numer är hon ju lite Comme des Garconnenörd. Fint hur som helst.
NEW POST: Fashion Squad - The dreamy home of an Australian photographer
VIEW POSTS - VIEW PROFILE