aneditingeye header
08:42 - 17/08/2011

Den exotiska modellen.

Minimarket S/S 12

Jag har inte skrivit särskilt mycket om modeveckan i den här bloggen, mestadels för att jag koncentrerat mig på innehåll till Fashionweeks-bloggen. En sak som jag noterade redan under modeveckans första dag, och som sedan höll i sig under hela veckan (well, under de tre dagarna) var hur de olika designerna “använde sig av” olika etniciteter hos modellerna för att förstärka intrycket av kollektionerna. Jag tror inte detta var ett medvetet val, det vore otäckt om så vore fallet, men jag tycker att det är otroligt intressant.

Frånvaron av modeller med icke-nordisk etnicitet var givetvis i vanlig ordning hög, men det som fångade mitt intresse var snarare vilka designers som använde sig av modeller av andra etniciteter än den typiskt nordiska, och vilka som inte gjorde det alls. Är det exempelvis en slump att Minimarket, i en kollektion som är inspirerad av Egypten, använder sig av mörkhyade modeller i större utsträckning än exempelvis V Ave Shoe Repair, ett märke som anses vara mer avantgardistiskt och “svårt”? Nej, det är det självklart inte. Min upplevelse av visningarna under Stockholms modevecka var att ju mer minimalistiskt och “svårt” ett märke var, desto vitare var visningen, medan de visningar som var mer “kvinnliga” (STORA citationstecken på detta begrepp) bohemiska (etniska) och “flowy” gicks av betydligt fler mörka tjejer.

Detta beror på en rad olika faktorer, varav den mest betydande antagligen grundar sig i det ständiga exotifierande av kvinnor (och män) med andra etniciteter som pågår i vår kultur. Att en designer därför spontant känner att det är schysst med en mörk tjej i en etniskt inspirerade mönster eller en flowy klänning grundar sig alltså förmodligen i den bild vi har av “den mörka kvinnan”. Det här känns sjukt äckligt, och även om det inte är en nyhet att det ligger till på detta viset upplevde jag att det var obehagligt tydligt under Stockholms modevecka.

Jag har tidigare talat om bilden av det mer avantgardistiska modet som mer intellektuellt (kanske till och med mer intelligent) och denna bild känns även den väldigt aktuell om vi ska fundera över anledningen till att V Ave Shoe Repair’s visning var så smärtsamt uteslutande bestående av ljusa modeller. Dekonstruerad, avantgardistisk design upplevs av många som långt mer genomtänkt, konceptuell och avancerad än mer bohemisk och lekfull sådan, vilket enligt mig är en anledning till att dessa designers visningar ofta består nästan uteslutande av vita modeller. Många har en bild av det avantgardistiska modet (som här V Ave Shoe Repair) som mer intelligent, och detta koncept är mer förenligt med ljushyade modeller då vi också har en bild av vita människor som mer intelligenta. Detta är givetvis oerhört vidrigt rasistiskt och något som jag tycker är otroligt obehagligt, men det är en djup rotad uppfattning i det västerländska samhället.

Viktigt att poängtera är att jag knappast tror att exempelvis Minimarkets castingteam medvetet tänkte att “vi kör lite mörkhyade tjejer nu när det är Cleopatra-tema, det blir lite exotiskt sådär” på samma sätt som jag inte heller tror att V Ave Shoe Repair’s castingteam resonerade som så att “amen nu är det ju svårt och intellektuellt mode vi sysslar med, då kör vi bara ljusa tjejer så den bilden förstärks” men likförbannat är det ju så det går till, undermedvetet.

Jag tycker detta är oerhört svårt att skriva om, eftersom det är ett så känsligt ämne, men lika knepigt som det är att formulera sig kring, lika viktigt är det att diskutera och uppmärksamma.

Leave a comment

Den svarta människan | aneditingeye- 13 October, 2011 at 01:57
[...] skrev i samband med Stockholms modevecka en text om svenska designers användande av svarta modeller på visningar. I mitt inlägg skrev jag bland [...]
Erika- 29 August, 2011 at 06:38
Helvete så bra!
SamboMoa- 19 August, 2011 at 06:25
Du är skitbra!!!
M- 19 August, 2011 at 05:21
Jag reagerade på PRECIS samma sak under de flesta visningarna. Allt som inte var kritvitt gav en aura av något exotiskt, extranummer typ. Sen kanske min reaktion säger mer om mig än om visningarna, men jag tror faktiskt inte att det beror enbart på fördomar från min sida. Undrade dock om någon skulle skriva om detta eller om det skulle gå obemärkt förbi. And so you did - du gör mig aldrig besviken. Fantastiskt bra om ett så svårt och känsligt ämne.
Elin Söderström- 19 August, 2011 at 09:58
Mycket bra skrivet Linnéa, alltid lika kul att läsa din blogg med lite vettiga resonemang än alla som skriver om samma saker dagligen.
Daoud- 18 August, 2011 at 07:28
Väldigt bra skrivet av dig Linnea! Du har en mycket bra poäng där som jag verkligen håller med dig om. Ett väldigt känsligt ämne att kritiskt granska och diskutera, men samtidigt känns det i magen när man sitter därnere på en av stolarna och kollar upp. Vi som sitter i den sitsen får också vibben av att hela atmosfären runt omkring oss helt plötsligt blev mer bohemisk när en mörkhyad (eller en modell med en etnisk bakgrund) modell i en mer "rörlig" klänning börjar gå på catwalken. På ett sätt känns det helt fantastiskt, men å andra sidan är det helt förfärligt att dessa tjejer från andra etniciteter väljs ut till dessa klänningar just för att förstärka temat eller what so ever och så är det inte bara i Sverige, utan också på andra håll i världens så som i Paris, New York eller i London och jag tror att vi får leva med detta ett tag till.
Versatility Beauty&Fashion- 18 August, 2011 at 11:36
Hej. Vill börja med att säga att detta inlägg är så oerhört bra! Det är så vidrigt att inom modebranschen att utveckling av att använde sig av olika etnicitet går så oerhört långsamt. Och detta märks väldigt starkt just under modeveckor, inte enbart i Sverige utan även andra västerländska länder. Jag själv var näravande i en utav Stockholm Fashion Week show nämligen Cheap Monday. Absolut var modellerna vackra, men där var det enbart nordiska blonda kvinnor och män som struttade runt på catwalken. Och eftersom de använde sig för det mestadels av blonda nordiska modeller kunde de åtminstone ansträngt sig lite till med att ha modeller som har brunt eller rött hårfärg. Då skulle det enligt mig vara lite mer smakfullt att titta på. Men det skulle ha varit ännu bättre om variation av etniska modeller var med på modevisningen. Det jag vill egentligen komma fram till är att om det verkligen stämmer så som du har analyserat att modedesigners ”undermedvetet” använder sig utav fler icke-nordiska modeller när kläddkollektionen är mer bohemisk och flowy och när kläddkollektion är mer avantgardistiskt och “svårt” använder sig de av vita modeller, så har vi verkligen långt kvar när det gäller rasism inom modebranschen. Jag tycker iaf att det underbart bra att fler och fler uppmärksammar detta. Ju fler vi är desto bättre. En läsare till min magazine på nätet tipsade om din blogg och just om detta inlägg, eftersom i min nättidning Versatility Beauty&Fashion lyfts bland annat frågor som berör orättvisor inom modebranschen mm. Versatility Beauty&Fashion är en skönhets och modemagazine på nätet som har all skönhet i åtanke. Besök den gärna och tveka inte med att tycka till om nättidningen. Varma Hälsningar Charity Odum Chefredaktör Versatility Beauty&Fashion www.versatilitybeautyandfashion.net
SARA- 18 August, 2011 at 08:41
Gud vad bra och smart skrivet!
NEW POST: BY FUNDA - HAWAII SHORTS
VIEW POSTS - VIEW PROFILE