aneditingeye header
11:53 - 25/01/2012

Förväntningar på modeveckan & det svenska modeundret

img.src

Hanna Johansson skriver fint om Mercedes Benz Fashion Week som äger rum i Stockholm under nästa vecka i sin krönika för Rodeo. Hon skriver bland annat att modeveckan är något av ett socialt spektakel samt att den ” som vävstock för de drömmar och begär som de faktiska kollektionerna måste kunna studsa mot är den dock nödvändig som just ett sådant” (så vacker formulering förövrigt). Det är en bra krönika. Läs den.

I augusti släppte journalisten och modevetaren Karin Falk sin debutbok ”Det svenska modeundret” som utforskar just detta alltmer vedertagna begrepp och vad det egentligen innefattar. Jag har faktiskt inte läst Falks bok ännu, men planerar absolut att göra det. Det är svårt att diskutera och ifrågasätta det svenska modeundret tycker jag. Det är lätt att låta arrogant och lite överlägsen, som om man vill berätta att svenskt mode minsann inte är så coolt i New York/Paris/London/valfri metropol som alla svenskar tror. Inte någon charmig attityd direkt. Å andra sidan är det enligt mig tråkigt och i längden missgynnande för svenskt modes utveckling att ständigt stämma in i en unison hyllningskör och prata som om svenskt mode i princip vore världsledande, om inte ur ett ekonomiskt perspektiv så åtminstone ur ett kreativt sådant.

En fin sak med oss svenskar är att vi är väldigt beskyddande gentemot våra svenska designers. Jag är det absolut. Blir på riktigt lätt förolämpad om (modeintresserade) personer från andra länder varken känner till V ave shoe repair, Rodebjer eller Nakkna (Acne känner de alltid till). Vi vill värna om och odla den svenska modescen som vuxit sig allt starkare under de senaste 10-15 åren. Här fyller, precis som Hanna skriver, Stockholms modevecka en viktig funktion. Både som en plats för just den längtan Hanna talar om i sin krönika, men också som en plats där den svenska modebranschen och människorna i den får stå i centrum, vara viktigast. Stockholms modevecka är på så sätt nödvändig för att kunna skapa en känsla av exklusivitet kring det svenska modet. Inte nödvändigtvis i ekonomisk bemärkelse, det mesta svenska modet ligger i mellanprissegmentet internationellt sett, men i just det medvetna exkluderande som är en förutsättning för att någonting ska upplevas just exklusivt och åtråvärt.

Hursomhelst, det jag tänkte komma till var mina egna förväntningar på modeveckan. Jag ser mest fram emot Altewai. Saome mest för att jag är nyfiken på om de kommer bli lika hyllade denna säsong, V ave shoe repair och Hernández Cornet. Men framförallt hoppas jag på bra, välskrivna recensioner och reflektioner från visningarna, vare sig det handlar om hyllningar eller sågningar.

Leave a comment

Wiktor- 26 January, 2012 at 06:06
Tycker du inte Sthlms modevecka är en väldigt intern affär? Både ifråga om press och köpare. Du ser inte allt för många från Conde Nast ätandes en allt för dyr bit fisk i Berns restaurang, elr tunga buyers från NYC, Berlin, London etc.
NEW POST: BY FUNDA - OLYMPUS DENMARK
VIEW POSTS - VIEW PROFILE