aneditingeye header
09:33 - 16/02/2012

Johnny Johansson och det här med en grundläggande genusanalys

pic: style.com

“– Vi har skapat utifrån tanken på en kille som har svårt att hantera kärlek. Jag tror nämligen det är enklare för en tjej att bära kärlek. Men killar i en viss ålder, de har svårt att hantera kärlek och veta hur de ska leva ut den. Jag har tänkt på en kille som inte alls är romantisk, utan i stället har svårt för sin kärlek.”

- Johnny Johansson om Acnes herrkollektion för f/w 12 i en intervju på Rodeo.net

När jag läste den här kommentaren i en intervju med Acnes chefdesigner Johnny Johansson blev jag både förvånad och bekymrad. Förvånad för att en designer som ändå ägnar sig åt så pass normbrytande saker som att designa ballerinaskor för män i intervjun uppvisar ett så förlegat och trist förhållningssätt till “manliga” och “kvinnliga” egenskaper. Bekymrad för att det blir så uppenbart hur lång väg vi har kvar att gå när det gäller synen på genus även inom branscher som nog generellt kan ses som relativt icke-dömande och fria att verka inom. Inte för att det var någon direkt överraskning dock.

Egentligen är grundidén för kollektionen, en man som har svårt med kärlek, rätt fin om än något klichéartad. Problemet är snarare att Johnny uttalar sig generellt om män och kvinnors (eller ja, “tjejer” och “killar”) sätt att förhålla sig till och hantera (här förmodligen i bemärkelsen amorös) kärlek. Grejen är att detta ju verkligen inte handlar enbart om Johnny, anledningen till att han känner att det ligger nära till hands att tänka att kvinnor skulle ha enklare än män för att hantera kärlek och kärleksrelationer grundar sig ju givetvis i synen på kvinnan som mer ömsint, kärleksfull och i närmare kontakt med sina känslor än mannen.

Och faktum är att han sorgligt nog har en poäng i det han säger, eftersom flickor, tjejer och kvinnor från dag ett uppfostras till att lära sig hantera och kommunicera kring känslor och därmed även kärlek. Att kvinnor strukturellt sett även ofta förväntas ta ett ansvar för mäns känslor i relationer är ju också ett faktum. Däremot handlar det ju knappast om en naturlig “kvinnlig” fallenhet för att “bära kärlek”, vilket citatet ur intervjun antyder, utan om ett inlärt beteende.

Jag vet inte om Johnny Johansson har en grundläggande genusanalys bakom sitt uttalande eller ej, men isådana fall önskar jag att denna framgått tydligare i intervjun, för nu framstår han tyvärr bara som pinsamt omedveten.

Leave a comment

lina- 17 February, 2012 at 03:32
Kanske är det så att johnny talar utifrån sin erfarenhet som man snarare än att han gör antaganden om män och kvinnor. Han betonar män, inte kvinnor, intressant att du väljer att fokusera på kvinnor i detta inlägget då. Likaväl som kvinnor växer upp med bilden av de ska vara ömsinta, kärleksfulla etc, likaväl växer män upp med en bild att av de inte ska tala om sina känslor, en man gråter inte, deras manlighet värderas efter hur mycket de får ligga etc. Jag tycker du faller lite grann in i "jag har läst genus-snobberi" och de som inte har de vet inte på riktigt hur det förhåller sig här i världen. Ibland kan de som läst genus (absolut inte alla), falla in ett korrekthetstänk som ibland förnekar människors indiviuella personliga erfarenheter som man eller kvinna. Jag tror definitivt det finns många kvinnor som har svårt att "bära kärlek", men jag tror det många många fler män som har svårt för det.
k- 17 February, 2012 at 12:17
älskar denna bloggen. har alltid haft svårt för acne!!!!! undrar vilken slags kvinna som får plats i dem. tänker på elin kling-smala tjejer. att det är så det måste vara. lite romantisk halvsvält liksom. nä nu drar jag alla över en kam men jag är ganska trött. sorry att jag är anonym. gillar när du gör smarta analyser. godnatt!
NEW POST: BY FUNDA - THIS WEEK’S WISHLIST
VIEW POSTS - VIEW PROFILE