aneditingeye header
12:22 - 14/06/2012

Vem är egentligen en modeikon?

img.src

Alltså förlåt, men har nu suttit och försökt processa att Elsa Billgren i sin blogg beskriver sig själv som en “modeikon”?! Detta sker alltså i en pressrealease för ett samarbete mellan henne och hennes mamma Helene Billgren där de ska, om jag förstått det hela rätt, inreda en lägenhet i anknytning till en boutställning, och hon skriver alltså såhär; “Så här beskriver vi det i pressreleasen: ‘Helene och Elsa Billgren – Fågel, fisk eller mittemellan. Personligt och retroinspirerat av bildkonstnären Helene Billgren och modeikonen Elsa Billgren’”

Nej, kom igen nu. Är fullt medveten om att detta egentligen är en bagatell, och inte något att hänga upp sig på om man jämför med typ världssvälten, men kan inte låta bli att tycka att detta urvattnande av begreppet “modeikon” är lite deppigt. Som min sambo Klara sa med något chockat tonfall: “en modeikon är ju någon i stil med Greta Garbo, Audrey Hepburn och Grace Kelly, egentligen känns det som att man ska vara död för att kunna vara en modeikon”. Och ja, jag håller helt med, en modeikon är någon som både under sitt liv och efter sin död lyckats influera och inspirera människors uppfattning om vad stil, mode och klass (i bemärkelsen sätt att föra sig osv) är, och som också har ett mer allmänt kulturellt inflytande (inom konst, litteratur, teater osv).

Sedan finns det givetvis mer “moderna” modeikoner också, som kanske inte når upp till Garbos nivå (och som förmodligen aldrig kommer att göra det), men som ändå är stora inspirationskällor och mycket inflytelserika, bland dessa anser jag att exempelvis Anna Wintour, Carine Roitfeld, Kate Moss, Daphne Guinness och kanske även Anna Dello Russo står att finna. Jag orkar inte ens försöka förklara hur långt från dessa modepersonligheter Elsa Billgren faktiskt befinner sig. Vill poängtera att jag inte försöker “hoppa på” Elsa Billgren på något sätt, hon är säkert jättesnäll, utan detta handlar mer om en stark ovilja inför att totalt urholka begreppet “ikon” vilket i förlängningen innebär att det helt tappar sitt värde. Enligt mig har vi ingen modeikon i Sverige idag, men om vi skulle ha någon så tycker jag att exempelvis Elin Kling ligger betydligt närmare den definitionen än vad Billgren gör, och jag tycker bara det är sjukt fånigt att beskriva sig SJÄLV som en modeikon, alltså det passar sig verkligen inte. Man kan liksom inte utnämna sig själv till en modeikon.

P.S Obs, du blir inte en modeikon för att valfri  “modetidning”, typ Chic, utnämner dig till typ “årets chicaste”. D.S

Leave a comment

victoriya- 14 June, 2012 at 01:56
Håller med dig helt här, blir lite stum & vet inte vad jag skall skriva.. men man måste som människa vara väldigt självsäker om man kan kalla sig själv en modeikon...
NEW POST: Columbine - THE ART OF PACKING
VIEW POSTS - VIEW PROFILE