aneditingeye header
04:28 - 03/05/2013

Kvinnohat är konst.

Jobbar på en powerpoint-presentation om hur mäns våld mot kvinnor romantiseras i modereportage/annonser/kampanjer. Vet att Genusfotografen skrivit utmärkt om detta tidigare, men eftersom jag inte är hundra på att ni som läser också läser Genusfotografen tänkte jag bjuda på dessa “sköna” bilder, som en liten fredagstreat sådär:

Vogue-Hommes-International-Paris

Kvinna som blir strypt :D

benicio-del-toro-dolce-and-gabbana-suit-lofficiel-del-hommes-winter-2012-cover-naked-woman-censored__oPt

Naken, hjälplös och kanske även livlös kvinna. Påklädd, ilsken man. Inspirerande omslag, det må jag säga!

dolce-and-gabbana-rape-ad

image sources unknown

……Och så avslutar vi med en gruppvåldtäkt, signerad Dolce & Gabbana!

Blir riktigt sugen på att köpa hennes baddräkt när jag ser denna, N-O-T.

 

Okej. Nu tar vi ett djupt andetag (riktigt djupt, yogadjupt) och frågar oss själva hur den här typen av grovt romantiserande av mäns våld mot kvinnor i media påverkar hur män och kvinnor ser på mäns våld mot kvinnor i verkliga livet? Hur fruktansvärt normaliserat är inte mäns våld mot kvinnor när sådana här bilder används i marknadsförande syfte?

Vissa journalister och skribenter som skriver om  mode tycker att vi inte får bli alltför moraliserande, att vi måste tillåta modet att vara en konstform på samma sätt som musik, litteratur och film tillåts vara det. Vissa anser att ett alltför stort hänsynstagande till moral dödar kreativiteten, KONSTEN.

Ni har rätt, jag erkänner det, ni har rätt av den enkla anledning att kvinnohat och våld mot kvinnor romantiserats inom konsten och kulturen sedan urminnes tider. Kvinnohatet inom konsten är vardagsmat. Berömde filosofen Friedrich Nietzsche skrev att kvinnor inte är “av naturen intelligenta” och omtalas som en av historiens största och mest tongivande filosofer. Vi arrangerar ett Strindberg-år för att hylla en författare som ansåg att kvinnor är små, dumma och duger bäst som slida (!). Vi ser otaliga TV-deckare och filmer där kvinnor våldtas, mördas och skändas och ser det som underhållning. Vi lyssnar på när Kanye West i låten All of the lights sjunger “I slapped my girl, she called the feds” (en låt som förövrigt görs i samarbete med Rihanna, en kvinna som utsatts just för denna typ av våld) och kallar honom ett musikaliskt geni.

När Valerie Solanas’ SCUM-manifest sattes upp härom året var det dock annat ljud i skällan. Huvudrollsinnehavaren mottog dödshot och män rasade över hela internet om hur manshatande, vidrigt och förnedrande Solanas’ text är. Så vad gör dock SCUM-manifestet? Jo, Valerie Solanas’ tar de facto det (normaliserade) kvinnohat som riktats mot kvinnor i århundranden och applicerar det istället på männen. Gör hon det på ett radikalt sätt? Absolut. Skiljer sig de åsikter hon uttrycker om män nämnvärt från de åsikter män genom tiderna uttryckt om kvinnor, genom ord och handling? Nej, det gör inte det. Men männen blir arga, upprörda och känner sig kränkta. De är inte vana att hantera och ta emot könsgrundat hat, eftersom det helt enkelt inte finns någonting som heter manshat i vårt samhälle (tyvärr Pär Ström).

Nu ska jag fortsätta skriva på min sociologiredovisning om just SCUM-manifestet. Är nyfiken på hur det kommer mottas av mina amerikanska klasskamrater.

Trevlig helg!

 

 

 

Leave a comment

klara- 3 May, 2013 at 05:46
bra skrivet! vill sitta längst bak i klassrummet när du redovisar. var så radikal du bara kan vara - just to prove your point. puss, vi ses hemma sen.
NEW POST: MADELEN DE LA MOTTE - La blonde
VIEW POSTS - VIEW PROFILE